یلدا نمونه ای از نجوم گرایی ایرانیان باستان ...
آمیختن رسم و رسومات کهن ایرانیان با پدیده های نجومی، نشان از گرایش دیرینه ی ما به علم نجوم دارد. جشن نوروز و شب یلدا از جمله این موارد می باشند که اتفاقا از دیدگاه نجومی ریشه مشترکی دارند.
زمین در حرکت مداری خود به دور خورشید در زمانهای متفاوتی از سال در موقعیتهای متفاوتی نسبت به خورشید(از نظر فاصله و زاویه) قرار میگیرد. در این میان 4 نقطه اهمیت بیشتری دارند که آنها را نقاط اعتدالین و انقلابین مینامیم.("ین" جمع مثنی در عربی به معنای دوتا )
برخلاف اسم غلط اندازشان مفاهیم ساده ای دارند.
برای خواندن ادامه روی "ادامه مطلب" کلیک کنید.
در واقع نقاط اعتدالین نقاطی هستند که در آن طول شب و روز در همه جای کره زمین با هم برابر اند(اعتدال بهاری و پاییزی). و نقاط انقلابین نقاطی هستند که در آنها بیشترین طول روز یا شب را داریم (انقلاب تابستانی و زمستانی).
زمانی که زمین در نقطه اعدال بهاری قرار دارد ما عید نوروز را جشن مگیریم و زمانی که در نقطه انقلاب زمستانی قرار دارد شب یلدا را ...
حالا که مفهوم کلی را دریافتید به علل بوجود امدن این 4نقطه میپردازیم.
در ادامه مطلب توجه شما را به مقاله استاد دوست داشتنی ام جناب اقای امیر حسن زاده جلب میکنم که چند سال پیش در روزنامه خبر منتشر شده و متاسفانه خیلی از سایتها بدون ذکر نام در وبلاگ یا سایت خودشان قرار داده اند. روی این خط کلیک کنید